Китайците са утроили инвестициите си в Европа

До 2020 Китай ще инвестира до 2 трлн. долара, като 25% от сумата ще отиде в Европа.

07.06.2012 | 15:40
Китайците са утроили инвестициите си в Европа

Китайските инвестиции към Европа са утроили размера си през миналата година до 10 млрд. долара, показва доклад на консултантската компания Rhodium Group, цитиран от Financial Times. Експертите смятат, че компаниите от азиатската страна тепърва стартират своята пазарна експанзия и се очаква до 2020 да похарчат от 250 до 500 млн. долара.

Засегнатата от финансова и икономическа криза Европа в момента се смята за привлекателен пазар, тъй като цената за инвестиции е намаляла. В проучването компанията прогнозира ръст на капиталовложенията от Китай с между 1 и 2 трлн. долара до 2020, като поне 25 на сто от средствата ще постъпят в европейските държави.

Китайските компании са най-заинтересовани от закупуването на европейски технологии, брандове и промишлени предприятия. Пекин дори насърчава местните компании да засилват присъствието си в чужбина, за да станат по-конкурентоспособни и да подсигурят нужните природни ресурси, технологии и ноу-хау.

Според изследване на компанията за търговия с акции A Capital преките инвестиции от страната към Европа ще са около 800 млн. долара до 2016. Проучването отчита, че Европа е била втората основна дестинация за китайските инвестиции през първото тримесечие на 2012 след Южна Америка.