България губи 25 млрд. лева годишно от сива икономика

Страната все още има проблем с предотвратяването на данъчните измами, посочват от Брюксел.

07.06.2012 | 15:19
България губи 25 млрд. лева годишно от сива икономика

Над 25 млрд. лева годишно губи България от сива икономика, пише в доклад на Европейската комисия за изпълнението на конвергентната програма и на националната програма за реформи. Според Брюксел, сивия сектор формира една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

Като причина експертите посочват, че България все още има проблем с укриването на данъци и предотвратяването на данъчните измами.

Заради критиките от Европейската комисия БСП и ДПС внесоха в Народното събрание искане за парламентарен дебат по темата.

Единствената добра новина в доклада е прекратяването на процедурата срещу България за прекомерен дефицит, който за 2011 слезе под 3% от БВП, отбеляза по време на брифинг депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски.

"Тук също има нещо обезпокоително - констатацията, че намаляването на дефицита е постигнато за сметка на инвестициите, което ще се отрази негативно на икономическото възстановяване в средносрочен план", коментира още той.

Орешарски посочи, че ЕК подчертава ниската ефективност на публичните разходи и лошата събираемост на приходите. Той отбеляза, че според ЕК нереформираните сектори в публичната сфера могат да доведат до по-големи разходи и заплахи за дефицита.

Откакто ГЕРБ управлява досега, всеки ден по 420 души са остават без работа, заяви колегата му Драгомир Стойнев.