Дянков: Тегленето на облигационен заем не е лош сигнал

Според Пламен Орешарски 10% лихва би била катастрофална.

06.06.2012 | 15:28
Дянков: Тегленето на облигационен заем не е лош сигнал

Още от следващата седмица финансовото министерство ще започне процедурата по теглене на облигационен заем, с който да се набере ресурс за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013, съобщи ресорният министър Симеон Дянков. Изказването му бе направено малко след като вицепремиерът се консултира с парламентарно представените партии относно погасяването  на задълженията на страната. Според него искането на такъв заем не е сигнал за провал на финансовата политика на кабинета.

Синята коалиция подкрепи управляващите в това намерение. Въпреки това сините отбелязаха, че решението е закъсняло. Бившият финансов министър Пламен Орешарски пък заяви, че това е по-добрият вариант, отколкото да се вземат средства от Сребърния фонд.

Финансовата стабилност на целия ЕС е в доста сложно състояние и този заем е спасяващ за България, коментира Мартин Димитров. Той е убеден, че можем да договорим много добри условия за заема.
Вчера Симеон Дянков се е срещнал и със социалистите, но по негово искане разговорите са проведени при пълна конфиденциалност. От БСП са били против заема.

Симеон Дянков отказа да коментира лихвата върху заема, която е се очаква да бъде до 10 на сто. Според Пламен Орешарски обаче такъв размер на оскъпяването би било катастрофално. Парите от емисията на еврооблигации в размер до 950 млн. евро ще отидат до стотинка за покриване на задълженията по сделката на бившия финансов министър Милен Велчев с последната лихва по тях с падеж началото на следващата година, уточни Дянков.

Преди дни правителството внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, с който да се ратифицират договорите с трите банки, които ще менажират пускането на български държавни облигации на пазара, с които да се набере ресурс за изплащане на падежа на външен дълг през януари 2013 година. Избраните финансови институции са BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank.