Меркел склони за данъка върху финансовите трансакции?

Германският канцлер отново отхвърли идеята за съвместни еврооблигации.

03.06.2012 | 12:25
Меркел склони за данъка върху финансовите трансакции?

Германският канцлер Ангела Меркел даде сигнал, че е отворена за нови мерки, стимулиращи икономическия растеж в Европа, съобщи Reuters. Канцлерът изрази уклончиво становище по въпроса за въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Заедно с това тя приветства споразуменията за увеличаване на заплатите в Германия.

Ден след като страната обяви, че подкрепя даването на още една година на Испания, за да намали дефицита си до 3% от БВП, Меркел изпрати послание, че е готова на компромис с опозиционната Германска социалдемократическа партия и с европейските партньори и в други области.

Тя обаче отново отхвърли идеята за съвместни еврооблигации като решение на кризата и заяви, че трябва да може страните, които нарушават фискалните правила, да бъдат съдени в Съда на ЕС, предаде още Reuters.

Меркел за първи път обяви, че е отворена за въвеждане на данък върху финансовите трансакции в онези страни от еврозоната, които го подкрепят.

Тя призова парламентарната опозиция да застане зад бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната и европейския бюджетен пакт, като заяви, че "ситуацията в еврозоната в момента отново е много променлива".