Гръцки фирми масово се местят в България

В Петрич бизнес развиват около 100 гръцки дружества, твърди заместник-кметът на града Христо Батев.

02.06.2012 | 16:54
Гръцки фирми масово се местят в България

Все повече гръцки фирми местят дейността си в България, търсейки по-добри условия и по-сигурна среда за правене на бизнес, пише електронното издание greekreporter.com, цитирано от "Медиапул".  

„В малък български град, близо до границата с Гърция, има около 20 000 жители и през последните три години в него са направени инвестиции за над три милиарда евро”, отбелязва сайтът. В статията е цитиран собственик на гръцки ресторант в Петрич, който твърди, че финансовата криза го е накарала да емигрира.  ”Гърците не искат да отидат само в България. Те се нуждаят да избягат от Гърция по принцип” казва Дионисис Пападатос.

Фирмата на Йоргос Константопулос също се е преместила от Солун и сега в нея работят 50 души. ”Гърците вече не вярват на държавата. Всеки месец чуваме за нещо ново - данъци, данъци и пак данъци", обяснява Константопулос.

Като основен мотив да дойдат в България, предприемачите посочват, че тук данъците са по-ниски, заплатите по-малки и имало повече финансова сигурност. В Петрич бизнес развиват около 100 гръцки фирми, твърди заместник-кметът на града Христо Батев.

Според сайта гърците посещават България не само за работа, но и за да пазаруват. Основната част от пътуващите гърци живеят в северната част на страната. Според данни на гръцко-българската търговска камера приблизително 40-50 хиляди работни места в България зависят от гръцките фирми и посетителите от Гърция.

Същевременно Reuters публикува материал на същата тема от град Раковски. Агенцията отбелязва, че освен България от кризата в Гърция печелят и други балкански държави като Румъния и Албания.