За три месеца в Nomura Holdings платили над 12 милиона долара за заплати

Годишната заплата на всеки от директорите възлиза средно на малко над 2 милиона долара.

01.06.2012 | 18:13 Редактор: Вероника Денизова
За три месеца в Nomura Holdings платили над 12 милиона долара за заплати

Японският финансов гигант Nomura Holdings е увеличил с близо 80% заплащането на директорите си през изминалата фискална година, въпреки спада в приходите и цената на акциите на компанията. Главният изпълнителен директор Кеничи Уатанабе и пет други мениджъри на Nomura са получили общо 12 милиона и 300 хиляди долара в годината до март 2012.
Годишната заплата на всеки от директорите възлиза средно на малко над 2 милиона долара, показва Докладът на финансовата компания. За сравнение година по-рано възнаграждението на висшите мениджъри е било средно по 1.15 милиона долара. Воденият от Уатанабе екип преживя сериозен спад в печалбата на компанията, която през изминалата фискална година се сви до 148 милиона долара.
През ноември акциите на Nomura Holdings достигнаха най-ниската си цена за последните 37 години, а същия месец агенция Moody’s даде най-ниската инвестиционна оценка на книжата на корпорацията. Въпреки проблемите обаче, ръководството на компанията решава да увеличи заплатите. Анализаторите коментират, че това е признак за амбициите на Nomura да върне ключовите си позиции във финансовия свят и да привлече най-способните мениджъри в екипа си. Акционерите на компанията обаче може да се възпротивят на предстоящото редовно събрание. Все пак Nomura Holdings плаща на директорите си доста по-малко в сравнение повечето свои чуждестранни конкуренти.
Изпълнителният директор на американската банка JPMorgan, Джейми Даймън, например е получил възнаграждение и бонуси на обща стойност 23 милиона долара през миналата година. Това е почти двойно в сравнение с общия размер на заплатите на мениджърския екип на Nomura. Изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн пък е получил общо 12.4 милиона долара за работата си в банката.