Захариев готов да даде ОЦК на Silesia

Полският консорциум иска да вземе закъсалия завод под наем за 3 години.

01.06.2012 | 12:10
Захариев готов да даде ОЦК на Silesia

Ръководството на Оловно-цинковия комплекс смята да подпише договор с полския консорциум Silesia. Собственикът Валентин Захариев е готов да предостави под наем за три години закъсалия комбинат. Управителният съвет е провел извънредно заседание тази седмица, а решението е изпратено до Българската фондова борса – София.

"Като се взеха предвид различните позиции на банките - кредитори на ОЦК, липсата на реален инвеститорски интерес към настоящия момент и отчитайки критичната ситуация, свързана с голямо социално и обществено напрежение, беше взето решение да се пристъпи към финализиране на преговорите с полската икономическа групировка Silesia с цел подписване на 3-годишен договор за мениджмънт", се казва в съобщението.

Тежката финансова ситуация и неяснотата около бъдещето на завода принуди служителите да излязат на протест. Няколко пъти лично премиерът и няколко министри проведоха срещи в Кърджали и уверяваха протестиращите, че държавата ще направи всичко възможно да намери успешна развръзка на казуса. Последните преговори с поляците обаче не дадоха положителен резултат. Кандидат-инвеститорите поискаха от кредиторите да не плащат в една година главници и лихви по кредитите. Някои от кредиторите обаче не бяха съгласни с това условие.