fallback

Европейската комисия предложи директна помощ за банките

Парите за спасяване на банките ще бъдат осигурени по линия на Европейския стабилизационен механизъм.

30.05.2012 | 17:30

Европейската комисия предложи да спасява директно затруднените банки вместо да помага на правителствата на държавите, предаде BBC. Комисията подчертава, че целта е да бъде прекъсната връзката между банките и правителствата чрез директна рекапитализация. „Бързината и гъвкавостта е от съществено значение,“ коментира председателят на комисията Жозе Мануел-Барозу.

Изпълнителният орган на Европейския съюз настоява и за по-добра интеграция между финансовите институции чрез създаване на „банков съюз“.Искането за промените дойде на фона на нарастващите страхове около стабилността на испанските банки, които разтърсиха пазарите.

Предложенията на Европейската комисия са част от анализа на вариантите за изход от европейската дългова криза. „Икономическата ситуация в еврозоната се влоши значително през последната година,“ отбелязват експертите от Комисията. Банките в региона обаче трябва да останат свързани помежду си в цяла Европа и дори може да се наложи ускоряване на процеса по финансова интеграция.

Парите за спасяване на банките ще бъдат осигурени по линия на Европейския стабилизационен механизъм, от временния спасителен фонд, който започва работа от юли.  В момента спасителния механизъм е проектиран да подпомага само на отделни правителства.

„Едно добро допълнение към настоящата структура на европейския икономически съюз ще бъде една по-тясна интеграция между страните в еврозоната под надзора на необходимите структури и практики и чрез международен мениджмънт на кризата и обмен на данни с цел създаване на „банков съюз“,“ отбелязват от комисията.

Издаването на общи дългови облигации на 17-те страни от еврозоната също изглежда възродена от ЕК. „Бюджетната дисциплина и солидарност в еврозоната може да бъде стимулирана от издаване на суверенни дългови инструменти,“ става ясно от цитирания документ.

fallback
fallback