БФБ откри обща търговска сесия с още 26 борси по света

Събитието е в чест на 50-годишнината от създаването на професионалната програма за сертифицирани финансови аналитици на CFA Institute.

29.05.2012 | 18:59 Редактор: Вероника Денизова
БФБ откри обща търговска сесия с още 26 борси по света

Българската фондова борса взе участие в най-мащабната досега инициатива за откриване на търговски сесии, която се провежда едновременно в рамките на един ден в 26 борси по цял свят. Церемонията по откриването на сесията на БФБ-София е в чест на 50-годишнината от създаването на професионалната програма за сертифицирани финансови аналитици на CFA Institute.
Понастоящем носители на сертификата на CFA Institute са над 100 000 души от 58 страни, като близо 20 000 от тях се намират в Европа, Африка и Близкия Изток. CFA Institute си партнира с повече от 125 световни университета, които приобщават програмата на Института към своите учебни планове. Сертификатите на CFA са официално признати от регулаторните органи в страни като Германия, Холандия, Португалия, Великобритания, Южна Африка и други. Освен това множество работодатели от финансовия сектор подкрепят инициативите на CFA Institute и приемат сертификатите на организацията като доказателство за професионализъм.
У нас Българската CFA Асоциация обединява сертифицираните финансови анализатори на територията на България. Тя има 187 членове, а всяка година над 150 души полагат изпит за преминаване на едно от трите нива, необходими за придобиване на сертификата.