Лагард: Гърци, не очаквайте симпатия

В Атина трябва да си помогнат сами - като започнат да си плащат данъците, подчертава директорът на МВФ.

26.05.2012 | 09:14
Лагард: Гърци, не очаквайте симпатия

Международният валутен фонд няма да преразгледа условията по спасителния план за Гърция, увери директорът на организацията Кристин Лагард в интервю за британския The Guardian. За гърците идва време да се разплатят и няма никаква логика те да получават допълнителни отстъпки, обяснява Лагард.

Ако младото поколение в Гърция е засегнато от драстичното орязване на разходите, отговорността за това трябва да поемат неговите родители, те трябва "да започнат да си плащат данъците", настоява директорът на МВФ.

Гръцката икономика се сви с една пета от началото на кризата, но ЕС и МВФ продължават да държат на сериозни бюджетни съкращения в замяна на финансовата помощ, която предоставят.

В отговор на историите как гръцки майки вече не можели да си позволят акушерки или пенсионери нямали достъп до животоспасяващи лекарства, Лагард отговоря: "Аз мисля повече за малките дечица от едно селце в Нигер, които имат само по два часа училище на ден и трябва да седят по три на стол... Мисля, че те се нуждаят повече от помощ, отколкото хората в Атина... Когато стане дума за Атина, се сещам също за всички онези хора там, които през цялото време се мъчат да укрият данъците си. Мисля, че те би трябвало сами да си помогнат".

Лагард казва също, че МВФ няма причина да предложи по-меко отношение на Гърция, отколкото на бедните държави в развиващия се свят. Само фактът, че една страна е богата, не означава, че не можем да й наложим строги условия, добавя директорът на МВФ.

Само ден по-рано временното правителство на Гърция се събра на спешно заседание заради рязко намалелите данъчни приходи - с една трета за последната година. Едно от условията за спасителните траншове от ЕС и МВФ бе Атина да затегне пословично слабата събираемост на данъците, но за момента се случва тъкмо обратното.

Президентът на Deutsche Bundesbank Йенс Видман отхвърли категорично идеята на новия френски президент Франсоа Оланд за еврооблигации, с които да се помогне на Гърция и Испания. Видман предупреди, че помощта за Гърция може да бъде напълно спряна, ако Атина не се придържа към договореностите.

Междувременно белгийският вицепремиер Дидие Райндерс заяви, че ще е "сериозна професионална грешка", ако централните банки и големите компании не се подготвят за излизането на Гърция от еврото.