Нов регистър за произведената зелена енергия

Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще събира и обработва информацията.

22.05.2012 | 15:52
Нов регистър за произведената зелена енергия

Държавата създава национална информационна система за производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници и биогорива.

Производителите, операторите на мрежите и обществените доставчици са длъжни да предоставят на Агенцията за устойчиво енергийно развитие информация за годишното производство и за цените - най-късно до края на март на следващата календарна година, се казва в наредба на Министерството на икономиката, обнародвана в днешния брой на "Държавен вестник".

Областните управители и кметовете ще трябва да предоставят информация за изпълнението на дългосрочните  програми за насърчаване използването на зелена енергия.

Информационната система ще разполага също актуални данни за потреблението на ток от слънце и вятър, както и за използваните биогорива в транспорта.

"Новата системата е малка крачка от страна на държавата за създаване на по-предвидим инвестиционен климат", заяви за електронното издание на Bulgaria On Air Марияна Янева от Българската ветроенергийна асоциация. Преди време, членовете отправиха остри критики към енергийното министерство, че липсва прозрачност за мощностите, които предстои да бъдат присъединени към НЕК в близко бъдеще.

Очакванията на сдружението са до две години, след пускането на системата, инвеститорите да имат по-ясна представа за състоянието на сектора. „Като цяло днешното решение ни дава оптимизъм, че ще се подобрят нещата в сектора - дано обаче, всичко не остане на хартия", каза още Янева.