Операторите да преценяват къде подменят ВиК мрежи, предупреди сдружение

Напоследък една от най-безсмислените инвестиции в сектора била направена във врачанско село.

22.05.2012 | 14:02
Операторите да преценяват къде подменят ВиК мрежи, предупреди сдружение

Много населени места в страната се нуждаят от подмяна на ВиК мрежата. Инвестициите от страна на операторите трябва да бъдат внимателно обмислени – дали си струва в някое селище с 50 души да се хвърлят милиони левове, коментираха днес на пресконференция от Съюза на ВиК операторите. По думите на председателя Ангел Престойски, една от най-безсмислените инвестиции в последно време е направена във врачанското село Добролево. "Изградена беше канализация, а никой не пожела да се включи, защото със септичните ями излиза по-евтино".

Според наскоро изнесена информация от Министерството на околната среда и водите, средната възраст на тръбите е 60 години. Плановете на държавата до десетина години по-голямата част от селищата да имат подменена ВиК. От сдружението обаче са песимистични и твърдят, че проблемите "не може да се решат толкова бързо с магическа пръчка".

Хората трябва да са наясно, че всяко подобрение, рано или късно ще доведе до повишаване на сметките, смята Престойски.

За пълна модернизация на ВиК сектора в България ще са необходими между 13 и 43 милиарда лева, а от Брюксел през следващия програмен период може да задели 2 милиарда лева, заяви в началото на месеца по време на конференция министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев.