Г-8 остави Гърция в еврозоната

Обама призова общността да се ориентира към стимулиране на икономически растеж, а Меркел настоява за още по-строги икономии.

20.05.2012 | 13:35
Г-8 остави Гърция в еврозоната

Лидерите на страните от Г-8 се обединиха около желанието Гърция да остане в еврозоната, съобщи France Press.

В същото време участниците се опитаха да изгладят дълбоките си разногласия относно справянето са дълговата криза. Докато бъдещето на европейския валутен съюз е под съмнение, лидерите поискаха Гърция бързо да спази условията на спасителния план, изпълнението на който е застрашено.

Според Барак Обама заяви участниците на срещата на Г-8 са успели да постигнат прогрес в работата по пътя към излизането от икономическата криза, съобщи BBC. След срещата в Кемп Дейвид американският президент поясни, че сега основен приоритет трябва да бъде постигането на икономически растеж и създаване на нови работни места.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче настоя страните от еврозоната „да се придържат към режима на строги икономии, за да бъде намален дефицитът на общността“.

И двамата лидери са се обединили около идеята, че валутният съюз не трябва да изоставя фискалните реформи и същевременно да търси мерки за съживяване на растежа.