Симеон Дянков: До 2-3 години въвеждаме еврото

Само Естония, Финландия, Швеция и България изпълняват критериите от Маастрихт, припомни финансовият министър.

20.05.2012 | 11:40
Симеон Дянков: До 2-3 години въвеждаме еврото

Еврозоната ще преживее тази криза, а България все още иска и очаква да въведе общата валута до 2-3 години, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред Reuters.

Той обаче уточни, че нито един график не може да бъде смятан за сигурен в момент, когато целият Европейски съюз се реформира.

„Точната дата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не подлежи на обсъждане, защото не е ясно дали ще има още допълнителни правила, които сега са предмет на дискусия“, заяви още Дянков по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

От десетте бивши комунистически държави, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004, включително България, само Латвия и Литва имат фиксиран график за присъединяване към еврозоната, пише Reuters. Три други - Словения, Словакия и Естония - вече приеха общата валута.

Плановете на останалите няколко бивши комунистически страни, които все още се стремят да се присъединят към "боледуващата еврозона", са изложени на риск заради кризата в "клуба", отбелязва агенцията. Те обаче настояват ЕС да се придържа към първоначалните си правила, а не да ги променя заради държави като Гърция.

Симеон Дянков припомни още, че в момента само Естония, Финландия, Швеция и България, която не е част от еврозоната, изпълняват критериите от Маастрихт. "Ако не спазваш тези правила, не може да очакваш помощ, само защото си в затруднено положение", коментира финансовият министър.