Лошите кредити в Испания достигнаха 148 милиарда евро

Испания ще бъде сред първите засегнати от излизането на Гърция от еврозоната, прогнозират експерти.

18.05.2012 | 17:24
Лошите кредити в Испания достигнаха 148 милиарда евро

Лошите кредити в Испания са се повишили с една трета спрямо година по-рано, съобщи Financial Times. Увеличилите се до 148 милиарда евро просрочени кредити към март се превръщат в сериозна заплаха за банковия сектор в страната, отбелязва изданието. Ипотечните кредити формират най-големия дял от забавените плащания, сочи статистиката на Испанската национална банка. Делът на просрочените заеми за жилища възлиза на 8.4 процента към март, което е най-високото ниво сред срива на пазара на недвижими имоти преди почти четири години.

Притесненията около банковия сектор в Испания се увеличиха и от разпространената в медиите информация, че  само за седмица са изтеглени около 1.3 милиарда долара от национализираната испанска банка Bankia. Служителите на финансовата институция опровергаха информацията. Наскоро испанското правителство потърси Goldman Sach за съвет по преструктуриране на Bankia, която трябва да осигури между 12 и 15 милиарда евро допълнителен капитал.

Нарастващият размер на лошите кредити в Испания не е единствения проблем на страната. Според експерти излизането на Гърция от еврозоната и евентуалното отхвърляне на спасителния план  ще засегне първо Испания.