Дончев: Бизнесът ще усети подобренията по ОП „Конкурентоспособност“

Парите по оперативна програма „Транспорт“ може да не стигнат, заяви министърът по европейските фондове.

18.05.2012 | 08:17
Дончев: Бизнесът ще усети подобренията по ОП „Конкурентоспособност“

„До края на годината бизнесът трябва да усети направените подобрения по ОП „Конкурентоспособност“, заяви в Денят ON AIR Томислав Дончев.

По думите му най-голям проблем по програмата остава авансовото плащане, за което се изисква банкова гаранция.“ Ако това става със записна заповед, както в редица европейски страни, разплащането по програмата към бенефициентите ще е по-бързо“, коментира Дончев.

Докато ОП „Конкурентоспособност“ изостава, има оперативни програми, които се справят отлично като „Транспорт“, където парите може дори да не стигнат, изтъкна министърът. За да не се налага да връщаме пари на Брюксел, всяка година правителството удвоява разплащаемостта по фондовете.

До момента има договорени проекти за 11.7 млрд. евро от цялостната финансова рамка от 15.6 млрд. евро, като са разплатени близо 3.5 млрд. евро. Амбицията на правителството е до края на годината да има договорени средства за над 90 % от финансовата рамка, обясни Дончев.

Другата седмица министърът по управление на средствата от еврофондовете ще внесе доклад, в който са анализирани всички възможности и рискове при преместването на част от администрацията от София към областните градове.  По думите му анализът е изработен от експертна група под негово ръководство. Министър Дончев подчерта, че за да стартира процес на преместване на административни структури е необходима промяна на законодателството.

Дончев коментира, че не очаква сътресенията в Гърция и други европейски страни да се отразят на кохезионната политика на ЕС за следващия програмен период 2014-2020, тъй като Брюксел има интерес Общността да е конкурентноспособна, а не да наказва някого, като му реже парите.