Хазната с излишък през април

Фискалният резерв към края на април е 4.9 млрд. лева.

17.05.2012 | 16:37
Хазната с излишък през април

Почти 470 млн. лева е бюджетният излишък за април, показват данни на финансовото министерство. Според подчинените на Симеон Дянков това е най-голямото месечно превишение на приходите над разходите за последните 3 години. 180 млн. лева от тези пари обаче са от вноската на БНБ към бюджета. Традиционно Централната банка внася в хазната в края на април част от годишното превишение на приходите над разходите на банката, което обикновено помага за реализирането на бюджетен излишък през май.

За последните четири месеца дефицитът е намалял с близо 60%, спрямо същия период на 2011, като достига 217.2 млн. лева.

Подобреното състояние на държавната хазна се дължи изцяло на по-доброто изпълнение в частта на приходите и най-вече на ръста при данъчните приходи, се казва в съобщението на ведомството.

Приходите от ДДС за периода нарастват номинално с 22.1% спрямо същия период на миналата година, а от акцизи - с 6.9 на сто.

Изпълнението на преките данъци и имуществените данъци по общинските бюджети също имат известен ръст, спрямо същия период на предходната година. Тогава обаче, както и през 2010, приходните администрации и местните парламенти имаха затруднения с изпълнението на заложените цели, заради което прогнозите за приходите за 2012 бяха намалени.

Фискалният резерв към 30 април 2012 е 4.9 млрд. лева.