Русия приела "тежко" спирането на "Белене"

България направи правилен избор, смята бивш руски заместник енергиен министър.

17.05.2012 | 10:58
Русия приела

Спирането на проекта АЕЦ "Белене" няма да окаже влияние върху българо-руските отношения. Това заяви специално за Bulgaria ON AIR Владимир Милов, който е бивш руски заместник-министър на енергетиката, а в момента енергиен анализатор.

Решението на българското правителство беше прието доста тежко от руските власти. Спирането по някакъв начин възпрепятства предварително начертаната експанзия на "Газпром" в Европа, смята експертът.

"Руското правителство няма намерение да критикува решението. Според мен България е направила правилен избор, защото се вижда, че проектът има много проблеми, заяви Милов.

Политикът не смята, че отказът ще спре притокът на руски инвестиции към София. "България и занапред ще бъде изключително важен съюзник на Москва на европейската сцена".

От началото на годината руската централна банка отчита изтичане на 42 милиарда долара, инвестирани основно в европейски страни. Това означава, че руснаците, предпочитат и занапред ще инвестират зад граница".

Политическата кариера на Милов е свързана с нова опозиционна партия в Русия. Голямата му амбиция е един ден да замени Медведев на премиерския пост. Когато този момент дойде още повече ще активизираме диалога между София и Москва - не само по отношение на официалните разговори за руския газ, обещава политикът.