Между 13 и 43 млрд. лева са нужни за водния сектор, според Дончев

На България няма да и стигнат 5-6 програмни периода, ако разчита само на европейското финансиране, убеден е министърът.

15.05.2012 | 10:00
Между 13  и 43 млрд. лева са нужни за водния сектор, според Дончев

За пълна модернизация на ВиК мрежата в България ще са необходими между 13 и 43 милиарда лева, а от Брюксел през следващия програмен период страната може да задели 2 милиарда лева - очевидно ще трябва да се търсят и частни инвеститори, заяви днес по време на конференция министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Основните приоритети на държавата, за да привлече вниманието на частниците, трябва да са насочени към създаването на по-добър бизнес климат.

"Това може да стане с промени в няколко закона - за водите, за концесиите; по-ясно да формулира отговорностите между оператора и държавните инститиции собственика; да приключи по-бързи изготвянето на водния кадастър", изброи министърът.

По проблемите на водния сектор тепърва много ще се говори и след 2014, защото ситуацията не е никак добра, каза още Дончев. В България тръбите са на средна възраст около 60 години.

Според направена статистика на Българската асоциация по водите, годишно се строят едва 0.1% нови мрежи, приблизително такъв е процентът и на ремонтираните. Само девет процента от селата имат ВиК мрежа.