2 млрд. долара загуба отчете J.P.Morgan

„Състоянието на банковата и финансовата система се е подобрило значително през последните години”, категоричен е Бен Бернанке.

11.05.2012 | 12:21 Редактор: Вероника Денизова
2 млрд. долара загуба отчете J.P.Morgan

Американската банка JPMorgan отчете загуба от търговските си операции от близо 2 милиарда долара, заради провалена хедж-стратегия. Новината шокира инвеститорите на компанията и потъпка нейната репутация, и тази на изпълнителния директор Джейми Даймън, пише Reuters. Акциите на банката поевтиняха с близо 6% след края на сесията на Wall Street.

В изявлението на банката се казва, че портфолиото причинило загубата се е оказало по-рисково и нискоефективно, отколкото компанията е очаквала. Лошият резултат се оказа шокиращ за финансовата общност, защото JPMorgan е сочена като една от най-стабилните банки отвъд океана и не е излизала на загуба дори по време на финансовата криза.

Анализаторите коментират, че резултатите на JPMorgan може да предизвикат нови дебати относно финансовата свобода на американските банки и допустимите от закона операции. Ръководството на компанията предупреждава, че ефектът от провалената стратегия може да продължи и през следващото тримесечие. Все пак лошият резултат е бил компенсиран от други печеливши операции на банката, като в крайна сметка чистата загуба на корпоративния отдел може да намалее до 800 млн.долара. Новината от JPMorgan натежа на целия финансов сектор на Wall Street, като пониженията се проявиха след края на сесията. Доза оптимизъм обаче предизвика изявление на председателя на ФЕД Бен Бернанке.

„Състоянието на банковата и финансовата система се е подобрило значително през последните няколко години. Банките заздравиха капитала си и ликвидните си позиции. Икономическото възстановяване улесни набирането на капитал и помогна за подобряване на качеството на заемите и останалите активи в баланса на банките”, категоричен е Бернанке.

Оптимизъм внесоха и данните за пазара на труда и потреблението, които показаха спад на молбите за помощи при безработица и увеличение в търсенето на хранителни и технологични стоки.