Sony на червено с 4.4 млрд. евро

Японската корпорация отчете най-голямата загуба в историята си след година на природни бедствия и слаби продажби.

10.05.2012 | 13:09
Sony на червено с 4.4 млрд. евро

Японският електронен гигант Sony отчете най-голямата нетна загуба в историята си. За 2011 корпорацията е на червено с 456.7 милиарда йени (4.42 млрд. евро), най-вече заради природните бедствия в Азия през миналата година и заради лошите резултати на бизнеса си с телевизори. Sony обаче прогнозира, че ще завърши 2012 с оперативна печалба от порядъка на 180 млрд. йени.

2011 бе особено лоша година за легендарната корпорация. Опустошителното земетресение и цунами в Япония разстрои производството за месеци, а по-късно природни бедствия засегнаха и заводите на компанията в Тайланд и Малайзия.

Sony изостана значително от конкурентите си в един от най-доходните сегменти на пазара за електронни устройства – този за смартфони, където доминират Samsung и Apple. Компанията не постига очакваните резултати и с новите си серии телевизори. Акциите й загубиха 12% от стойността си само от началото на тази година в ярък контраст с японския фондов пазар, който за този период нарасна със 7%.

Заради затрудненията корпорацията има нов изпълнителен директор – Казуо Хирай замени Хауърд Стрингър с обещанието да съкрати осезаемо разходите и да концентрира усилията върху печелившите производства.