Дянков очаква излишък през април

Националната програма за реформи отново скара управляващи и опозиция.

10.05.2012 | 12:19
Дянков очаква излишък през април

С около 4% е нараснала търговията на дребно в 10 страни от Европейския съюз, сред които и България, обяви финансовият министър Симеон Дянков по време на разискванията в парламента по актуализацията на Националната програма за реформи. Той припомни, че с 20% досега се е вдигнала минималната работна заплата в страната, а от 1 юни предстои увеличение на минималната пенсия от 136 на 145 лева на месец. Единствено ГЕРБ и независими депутати подкрепиха стратегията, всички останали бяха против, а “Атака” не участваха в гласуването.

„Националната програма за реформи би следвало да е като своеобразен план за действие. Правителството я възприема обаче като досаден документ, ако изобщо действията на правителството подлежат на каквото и да е програмиране“, зави депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски. „Или блъфираме с лихви, данъци и заплати, или правим импровизации”, допълни още той.

По предварителни данни и оценки за април се очаква значително превишаване на приходите над разходите и излишък от около 440 млн. лева, което ще подобри допълнително бюджетното салдо, обясни Дянков. Той допълни, че според данните към края на април дефицитът ще бъде 0.2-0.3% от БВП или близо до балансиран бюджет. Фискалното подобрение по думите на вицепремиера се дължи изцяло на по-добро изпълнение на приходите и най-вече на ръста при постъпленията от косвени данъци.

„Според прогнозите България няма да достигне ръст от 1%. Строителството пада с 10%, а индустриалното производство – с 5%”, каза червеният депутат Корнелия Нинова. По думите й правителството е похарчило около 6 млрд. евро, като около 4 млрд. евро са от Фискалния резерв. „До края на мандата сумата може да стигне 8 млрд. евро. Сега посягате и към Сребърния фонд – поставяте под въпрос финансовата стабилност на държавата”, посочи още Корнелия Нинова.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда  Стоянова обаче посочи, че според Европейската комисия има 11 държави, които през 2012 ще изпаднат в рецесия, а на този фон България се представя изключително добре и е сред страните с устойчив икономически растеж. Тя предложи при следващата актуализация на Национална програма за реформи правителството да докладва на парламента.
Според Синята коалиция с предвиденото в документа не се излиза от кризата, не се настигат доходите на европейските страни и няма промяна в качеството на живот на българските граждани. "Няма как да се подкрепи такъв документ", категоричен беше съпредседателят на дясното обединение Иван Костов.