БДЖ готви масови съкращения, предупредиха синдикатите

КТ "Подкрепа" плаши с протести, спиране на влакове и смут по гарите.

08.05.2012 | 16:24
БДЖ готви масови съкращения, предупредиха синдикатите

Масови съкращения се готвят в БДЖ, твърдят синдикатите от КТ „Подкрепа". Според тях намерението било отразено в писмо от ръководството на железниците, в които се предвижда чистката да засегне 1050 души – 450 в "Пътнически превози" и 600 в „Товарни превози“.

"Ще започнат масови протести, спиране на влакове и смут по гарите", опасяват се от КТ "Подкрепа". Техните колеги от КНСБ подготвят утре спешна среща в централата на БДЖ. "Непрекъснато говорят, че следват планове и графици, но явно се разминават от тези, които сме чели. Питаме дали министърът [на транспорта, б. ред.] знае точната бройка на хората, които ще останат на улицата", каза пред електронното издание на Bulgaria On Air председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев.

Предстоящите съкращения са заложени в приетия през 2010 плана за преструктуриране и стабилизиране на холдинга, с който социалните партньори са запознати още от началото на неговото прилагане. Синдикатите са известени, че съкращенията ще се извършват поетапно до края на 2012, подчертаха от БДЖ.

Заради 23-дневната стачка в края на миналата година компанията отчете 2.9 милиона лева загуби.