Търговските вериги задушавали българското производство

За десет години вносът на храни е нараснал от 0.6 до 4.5 милиарда лева, напомни социологът Кънчо Стойчев.

08.05.2012 | 15:29
Търговските вериги задушавали българското производство

Нелоялната конкуренция и ниските печалби обричат българските производители на фалит, обяви социологът Кънчо Стойчев на форум, посветен на българското производство като фактор за излизане на кризата. Според Стойчев големите търговски вериги настоявалш за отстъпки между 40 и 70% от цената на българските продукти, докато чуждите производители по правило не отстъпвали повече от 10%. "На практика българският производител има с 30% по-ниска конкурентоспособност от вносителя и няма как да оцелее", коментира Стойчев. Той подчерта, че докато през 2000 година вносът на храни е бил за 0.6 милиарда лева, през 2010 е достигнал 4.5 милиарда, като причината не е в увеличеното потребление, а във фалита на местните фирми.
Стойчев твърди, че съществува таен картел между търговските вериги в страната. Проблемът може да бъде решен с допълнение към Закона за защита на конкуренцията чрез въвеждане на понятие "злоупотреба със значителна пазарна сила", коментира социологът. Такива промени вече са обсъдени с експерти от икономическото министерство, но прилагането им се бави заради външен натиск. Излизането на местни производители на външни пазари е усложнено от над 40 такси, коментира Стойчев.

Всички тези фактори обричат българското производство на фалит. В същото време около 90% от потребителите предпочитат българските стоки, сочат данни от проучване на потребителските нагласи.