Veolia иска да увеличи с 12% цената на водата за София

Подобно поскъпване е недопустимо, реагира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

08.05.2012 | 14:12
Veolia иска да увеличи с 12% цената на водата за София

Френската компания Veolia, собственик на "Софийска вода", иска да увеличи с 12% цената на услугата си за столицата, за да покрие непредвидени разходи по няколко новооткрити пречиствателни станции.

"Чрез увеличението ще се осигурят допълнителни средства, които не са били предвидени в досегашния ни бизнес, план по отношение на услугите водоснабдяване, отвеждане и пречистване на води. Те не бяха калкулирани в сегашната цена на водата, но са необходими за обезпечаването на разходите на новоприетите за експлоатация от дружеството пречиствателните станции", заяви прокуристът на "Софийска вода" Жан Салези.

Доставката на питейна вода и пречистването на отпадъчната е една от най-скъпите услуги в света, а същевременно цената на водата в София е една от най-ниските в Европа, подчертават от компанията. Предлаганото повишение ще отрази също поскъпването на електричеството и горивата, както и средната годишна инфлация от 4.20%,.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев обаче бе категоричен, че регулаторът няма да допусне такова увеличение.

Семерджиев увери също, че токът няма да поскъпне допълнително от 1 юли заради заема, който Българският енергиен холдинг ще отпусне на НЕК за погасяване на задълженията по проекта "АЕЦ Белене".