МВФ позволи на Румъния да вдигне заплатите

Държавата ще връща и социалните удръжки, неправомерно събирани от някои категории пенсионери.

07.05.2012 | 11:48
МВФ позволи на Румъния да вдигне заплатите

Лявоцентристкото правителство на Румъния, което се очаква в днес да получи вот на доверие в парламента, обяви, че е постигнало споразумение с Международния валутен фонд и Евросъюза за повишаване на заплатите.

Постигнато е съгласие за увеличаване на бюджетния дефицит и за изпълнение на двете обещания, дадени от назначения за премиер Виктор Понта, заяви пред местни журналисти бъдещият министър на финансите Флорин Георгеску.

Той уточни, че става дума за вдигане с около 16% на заплатите в публичния сектор, за да се компенсира съкращаването им с 25% през 2010. Второто обещание бе да бъдат върнати социалните удръжки, неправомерно събирани от някои категории пенсионери.

Сумите ще се изплащат на няколко транша след края на юни, допълни Георгеску, но не уточни какъв ще е новият публичен дефицит, договорен с МВФ.

Дясноцентристкото правителство, което бе свалено през април с вот на недоверие, бе поело задължението да намали дефицита на 1.9% от БВП през тази година, припомнят румънските информационни агенции.