Печалбата на GM се срина

През първото тримесечие концернът е загубил 300 млн. долара само от европейския си клон.

05.05.2012 | 12:51
Печалбата на GM се срина

Автомобилният гигант General Motors отбеляза рязък спад в печалбата си през първото тримесечие, заради срив в продажбите в Европа, пише BBC. До края на март американците са декларирали чиста печалба от 1.35 млрд. долара. За сравнение, през първите три месеца на миналата година резултатът им е бил 3.41 млрд. долара.

Eвропейският клон на концерна е загубил 300 млн. долара за периода, а в началото на 2011 е бил на нулата. Въпреки сериозните трудности на Стария континент обаче, GM бележи рекорден успех в Китай, благодарение на който общите приходи от януари до март са се повишили с 4% до 37.8 млрд. долара.

Акциите на концерна паднаха с близо 2% веднага след изнасянето на информацията.

Въпреки това обаче, ръководството на компанията остава оптимистично, увеличавайки прогнозите си от 13.5 - 14 на 14 - 14.5 млн. продадени автомобила през 2012. През миналата година GM постигна рекордна печалба от 7.6 млрд. долара, но загуби от европейската си дивизия 700 млн. долара.

“Възстановяването на икономиката в САЩ, рекордното търсене на автомобилите на GM в Китай и растежът в световен мащаб на марката Chevrolet, позволиха постигането на солидни печалби за General Motors,” коментира изпълнителният директор на концерна Дан Акерсън. “Новите ни продукти започват да оказват положително влияние в Южна Америка, но европейските пазари все още са в процес на разработка за нас.”