И Yahoo! нагази в скандал с фалшива диплома

Изпълнителният директор Скот Томпсън не е завършил компютърни науки, разкри инвестиционна компания от Ню Йорк.

04.05.2012 | 15:02
И Yahoo! нагази в скандал с фалшива диплома

Като "грешка от невнимание" бе определен от борда на Yahoo! скандалът с висшето образование на новия изпълнителен директор на компанията Скот Томпсън. По-рано нюйоркска инвестиционна компания разкри, че записаната в официалната биография на Томпсън "бакалавърска степен по счетоводство и компютърни науки от колежа Стоунхил" е измислица, поне в частта за компютърните науки. Оказа се, че по време на следването на Томпсън колежът е предлагал само кратък въвежащ курс за практическо ползване на компютри.

Макар на пръв поглед дребна, неточността предизвика шумен скандал и подкопа допълнително доверието в и без това изоставащата от конкуренцията компания.

Първоначалната реакция на Yahoo! бе да махне с ръка и да окачестви случая като дребна грешка, припомняйки, че независимо от нея "г-н Томпсън е висококвалифициран ръководител със завидна история в управляването на големи технологични компании". Това съобщение обаче не успокои духовете и на другата сутрин компанията разпространи второ, в което се казва, че "бордът на Yahoo! ще разгледа казуса и, когато приключи, ще информира надлежно акционерите си".

Yahoo!, абсолютен лидер в онлайн търсенето и ред други услуги през 90-те години, в последното десетилетие изостана значително от конкуренти като Google и Facebook. Компанията обаче все още може да се похвали с над половин милиард потребители месечно, а през миналата година оперативната й печалба достигна 800 млн. долара.

Скот Томпсън, който преди това ръководеше компанията за онлайн разплащания PayPal, бе назначен за изпълнителен директор през януари тази година.