Експерти: Икономиката ще достигне нивата си от 2008 най-рано догодина

Безработицата ще остане около 12%, инфлацията вероятно няма да надхвърли 2.5%, прогнозира Центърът за икономическо развитие.

03.05.2012 | 14:24
Експерти: Икономиката ще достигне нивата си от 2008 най-рано догодина

Лек спад на българската икономика през първото тримесечие очакват експертите от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Те ревизираха  предишната си прогноза за възстановяването,  заради "несигурното и забавящо се възстановяване в основните ни външни партньори и бавното адаптиране на икономиката ни към условията на кризата".

В доклада на центъра "Икономиката на България - април 2012" пише още, че без съмнение възстановяването е в зависимост от външните условия, но е "крайно време българската икономика да се обърне с лице към себе си". Според експертите икономиката на страната трябва да се ориентира повече към възможностите да удовлетворява със свои стоки и услуги потреблението си и да расте и чрез него, а не само да следва външните процеси. 

„В резултат на забавянето в края на миналата година и началото на тази, вероятно моментът, в който икономиката ще достигне предкризисните си нива, който ние първоначално прогнозирахме за края на 2012 година, ще трябва да бъде отложен, изтеглен за 2013 година", посочват още от ЦИР. Според икономистите високото ниво на безработицата у нас ще се запази около 12%, а възстановяването на инвестициите ще започне най-рано от следващата година.

Въпреки затрудненията в началото на 2012 промишлеността ще продължи да е мотор на растежа от гледна точка на отрасловата структура на икономиката на страната, се казва още в доклада. 
При положение, че европейската и българската икономика се активизират през втората половина на годината, можем да очакваме, че натрупаната инфлация за 2012 няма да надхвърли 2.5%, прогнозират експертите.

Коментар на председателя на ЦИР Георги Прохаски вижте във видео файла