Европейската рецесия може да се окаже по-продължителна, коментира Явор Римски

Гърция по всяка вероятност ще напусне еврозоната през следващата година, отбеляза финансовият експерт.

02.05.2012 | 08:51
Европейската рецесия може да се окаже по-продължителна, коментира Явор Римски

Не е изключено европейската рецесия да продължи да се задълбочава и след първите три месеца на годината, коментира в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Явор Римския. Забавянето на икономиката се отразява и на бизнеса, който не смее да тегли кредити. По думите на Римски положителни сигнали за европейската икономика могат дойдат от развитието на американските и азиатските пазари, които в предходния епизод на кризата са дръпнали икономическото развитие напред. В същото време тези два двигатели на растежа в последно време също регистрират забавяне, коментира финансовият експерт.

Източник на растежа може да се окаже и Европейска централна банка, която се очаква да отпусне около 12 милиарда евро, останали от  Европейския спасителен фонд, за инфраструктурни проекти и възобновяеми енергийни източници.

Според Явор Римския купуването на нов дълг с предоставените от Европейската централна банка средства е погрешна стратегия за решаване на проблемите в банковата система в региона. „Само италианските и испанските банки са вложили над 44 милиарда евро, за да купят държавни ценни книжа, което е много погрешно, тъй като на практика представлява едно въртене на пари“, коментира финансовият анализатор Явор Римски.  По неговите думи  Гърция по всяка вероятност ще напусне еврозоната през следващата година. Неговото мнение е, че страната има нужда от връщане към собствената си валута, която силно да се обезцени, за да реши финансовите си проблеми.  

Предвид нестабилната ситуация в Европа, българската икономика ще трябва да търси нови пазари, коментира още финансовият експерт. „Не е изключена рецесия, или спад на БВП и в България през тази година,“ коментира Явор Римски. Подобно на ситуацията в Европа, и у нас е налице спад в търсенето на кредити, като основната причина остава несигурността на пазара на труда. Българската банкова система обаче, има значително по-добри показатели по отношение с наличния свободен ресурс.