Samsung измести Nokia от върха

Финландците продават луксозната си марка Vertu в опит да стимулират основния си бизнес.

30.04.2012 | 10:05
Samsung измести Nokia от върха

Финландският гигант Nokia е в напреднали преговори за продажбата на поделението си за луксозни телефони Vertu, съобщи The Financial Times. Купувач е инвестиционният фонд Permira, а очакваната цена - около 200 млн. евро. Сделката вероятно ще бъде последвана и от други, след като Nokia обяви, че ще се опита да се освободи от по-периферните си активи и да се съсредоточи върху бизнеса си с масови мобилни телефони, който напоследък изпитва сериозни затруднения.

Финландската компания, която повече от десетилетие бе абсолютен хегемон на този пазар, в края на миналата седмица официално отстъпи първенството като най-голям световен производител на корейската Samsung. По данни на Strategy Analytics през първото тримесечие на тази година Nokia държи 22.5 на сто от глобалния пазар на мобилни телефони, докато Samsung има 25.4% дял. На трета позиция е Apple с 9.5 на сто.

Финландците бяха неизменен пазарен лидер в продължение на повече от 13 години - от 1998, когато изместиха от върха Motorola. Те обаче изостанаха сериозно от конкурентите си в най-перспективния сегмент - този на смартфоните. За първото тримесечие на тази година Nokia обяви оперативна загуба от 1.4 млрд. евро, докато Samsung отчете рекордна нетна печалба от 4.5 млрд. долара.

В петък Standard&Poor’s понижи кредитния рейтинг на Nokia до ВВ+, а акциите на компанията паднаха до най-ниското си ниво от 15 години насам. 

ЛУКСОЗЕН БИЗНЕС. Vertu e британско поделение на Nokia, създадено през 1998. Компанията произвежда телефони в най-горния пазарен сегмент - на цени от няколко хиляди евро за стандартната линия до близо четвърт милион за специалните серии от благородни метали. Инвестиционната група Permira вече притежава няколко класически марки в луксозния сегмент, като Hugo Boss и Valentino.