Туризмът ще се управлява от Пловдив

В Пловдив ще бъде преместена и част от администрацията на земеделското министерство.

29.04.2012 | 12:13
Туризмът ще се управлява от Пловдив

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се управлява от София и Пловдив. Туризмът ще бъде преместен в „града под тепетата”, съобщи премиерът Бойко Борисов, който е в Пловдив по под официалното откриване на реконструирания Римски стадион. По думите на премиера до септември администрацията на туристическата структура от министерството ще се прехвърли в сградата в бившата сграда на Пловдивска агенция по приватизация.

В Пловдив ще бъдат преместени и част от дейностите на земеделското министерство в бъдеще, подчерта премиерът. „В града има пет института, свързани със земеделието-по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет,” подчерта Бойков Борисов, с което мотивира намерението за бъдещо преместване на част от администрацията в Пловдив. Държавен фонд „Земеделие” и заместник-министърът по еврофондовете остават в София, разкри премиерът, цитиран от агенция Фокус.

Към Пловдив ще бъде прехвърлена и част от администрацията на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и Агенцията по лозата и виното. По думите на Борисов децентрализацията трябва да се извършва в рамките на 4-5 години.

Реформата предвижда администрациите на някои агенции и министерства да бъдат изведени от София. Преди дни стана ясно, че плановете на вицепремиера Симеон Дянков включват заместник-министърът туризма Иво Маринов да се премести в Пловдив, централата на НАП във Велико Търново, Агенция „Митници”- в Русе, Агенцията по рибарство- във Варна. Според предварителните планове Морската администрация ще бъде преместена в Бургас, а пристанищната в Русе.
Мотивите на правителството за извеждането на част от държавната администрация от столицата е създаване на работни места в големите градове и облекчаване на трафика към София.
Административната реформа предвижда още ротация на чиновници в министерствата през 3-4 години с цел ограничаване на корупционните практики.