АЕЦ "Козлодуй" ще създаде нова компания

Вече е учредено ново звено, което ще прерасне в проектна компания, съобщи за Bulgaria On Air шефът на централата Александър Николов.

26.04.2012 | 15:07
АЕЦ

Нова проектна компания, изцяло собственост на АЕЦ "Козлодуй", ще избира площадка за седми блок, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Николов. Кабинетът реши да строи мощностите, след като в началото на април се отказа от АЕЦ "Белене" .

От вчера ръководството на атомната централа е учредило ново звено "Управление на нови мощности", което впоследствие ще прерасне в проектна компания. Все още не е решено какъв да е капиталът, но той ще бъде изцяло обезпечен от атомната централа, заяви за електронното издание на Bulgaria On Air нейният шеф Александър Николов.

Според него работата по избора на площадка може да започне още през май.  На първо време ще започне подготовката за предпроектни и геологически проучвания.

"Ще започнем стриктно да изпълняваме поставените срокове и задачи, заложени в решението на кабинета. Няма да бързаме, но няма и да се бавим шест години, както беше с "Белене", каза още Николов.