БСК настоява за еднакви условия при определяне на лихвите

Банките са защитили добре интересите си по отпускането на заеми, но не е така с кредитополучателите, коментира пред Bulgaria ON AIR Мирослав Тончев от стопанската камара.

24.04.2012 | 10:12
БСК настоява за еднакви условия при определяне на лихвите

Българската стопанска камара настоява да бъдат разгледани определени мерки за подобряване на условията при получаване и предоставяне на кредити.
Най- често срещаните проблеми при отпускането на кредити е, че една компания, след като изтегли кредит от дадена банка при промяна на пазарни условия, повишаване на такси и лихви, трудно успява да рефинансира кредита си чрез друга банка, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Мирослав Тончев от стопанската камара.  Той уточни, че ситуацията е подобна и при получаването на потребителските кредити, които са доста разпространен източник за финансиране на малкия и среден бизнес.
От Българската стопанска камара настояват чрез законодателни промени да бъде регламентирано определянето на лихвения процент в банките, което да става въз основа на пазарни индекси като EURIBOR и LIBOR, например.
По думите на Мирослав Тончев в част от банките на българския пазар е утвърдена практика за неясно определяне на ставките въз основа на т.нар. „базов лихвен процент“.
„ Преди години беше практика лихвените проценти да се структурират с един пазарен индекс като EURIBOR, който представлява лихвения процент, при които първокласни клиенти разменят ресурс с надбавка за риск. Когато лихвените проценти на EURIBOR  паднаха от четири и половина поцента до ниво от под половин процент, банките смениха надбавката за риска с т.нар. „базов лихвен процент“, който включва различни разходи на финансовата институция като такива по привличане на ресурса, бонуси и други.  Неяснотата по формира не лихвите затруднява и самите компании да планират плащанията си по кредитите,“ коментира Мирослав Тончев.
Цялото интервю вижте от видео файла.