Проверка откри груби нарушения по проекта "Белене"

Към 31 март 2012 няма сключен договор за проектиране и изграждане на централата, сочи анализ на Агенцията за финансова инспекция.

23.04.2012 | 16:38
Проверка откри груби нарушения по проекта

Националната електрическа компания към 31 март 2012 няма сключен договор с "Атомстройекспорт" за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на два блокa в АЕЦ „Белене – сочи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. "Не е известно каква ще бъде цената за построяване и въвеждане в експлоатация на централата" се казва в документа.

Проверяващите са открили, че НЕК е изпаднала в нарушение на Закона за обществените поръчки още 2005, като е приложила две различни методики за оценка на кандидатите, няма ясни правила, по които ще бъдат оценявани предложенията.

В документацията за участие са установени и несъответствия по отношение на определената гаранция за изпълнение на договора. В обявлението "Указания към кандидатите" са посочени 5% от стойността на договора, а в "Административни инструкции" – 10% от стойността на договорената цена, посочват от АДФИ.

Като друго нарушение е отчетено, решение на НЕК, отново от 2005, да удължи срока за подаване на заявление за участие.  „Удължаването се прави, когато не са постъпили заявления. В конкретния случай цитираното решение е правно необосновано, защото в законоустановения срок в деловодството на НЕК на 27 юни 2005 са заведени 2 заявления за участие - от "Атомстройекспорт" и от „Шкода Алианце“ .

Констатацията на Агенцията за държавна финансова инспекция относно законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ „Белене” , че има закононарушения и целият доклад е изпратен на прокуратурата, заяви премиерът Бойко Борисов. "Само една от констатациите ще ви представя – допълнение за дейности извън обхвата на офертата на "Атомстройекспорт". Стойността на допълнение 3 от 10.06.2008 надвишава близо 2000 пъти прага, над който трябва да се провежда процедура по действащия към онзи момент Закон за обществените поръчки. Такава процедура не е проведена, допълнението е сключено - без да се прилага закона. В обобщението по доклада се казва, че процедурата по ЗОП не е завършена, защото договарянето не е приключило с постигане на окончателни договорености по всички въпроси. И въпреки това е взето решение за избор на изпълнител", обясни премиерът.

Правителството е получило доклада на британския консултант HSBC. "Най-оптимистичният сценарий за цената на атомната централа възлиза на 10.350 млрд. евро. Електроенергията щеше да се продава по 75 евро за мегаватчас. За сравнение сегашната цена на централата в Козлодуй" е 15.3 лева, каза още Борисов.