Туроператорите искат гаранционен фонд за пътуванията в чужбина

Застраховките не покриват ефективно рисковете при пътуване в чужбина, заяви Димитър Попов, председател на асоциацията на българските туроператори (АБТТА).

23.04.2012 | 12:51
Туроператорите искат гаранционен фонд за пътуванията в чужбина

Туроператорите настояват да се създаде гаранционен фонд, който да гарантира правата на българските туристи в чужбина. Tтуристическите застраховки не покриват ефективно рисковете при пътуване, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Димитър Попов от АБТТА.

Решението на проблема с обезщетенията при случай като този с „Алма тур“ от миналото лято, когато стотици туристи бяха блокирани в чужбина, не са по-високите застрахователни прагове, а създаването на отделен Гаранционен фонд, категоричен е Попов. Той коментира намерението на правителството да гласува в сряда нормативна промяна, която ще повиши застрахователните прагове от 200 на 500 хиляди лева.

„Дори и да въведе ясни правила, новата схема няма да защити напълно правата на клиентите, защото дори и при по-високите прагове, компенсации ще получат само част от туристите, които са по-напред в списъка със заявки за обезщетения”, аргументира се Попов.

Според представителите на бранша, в повечето европейски страни, проблемът е напълно решен с въвеждането на Гаранционни фондове, които покриват изцяло щетите на пътниците.

Сумата, която би трябвало да се заложи за стартирането на подобен механизъм у нас, ще е в рамките на няколко милиона лева, изчисляват туроператорите.

Дори и правителството да не задейства тази мярка, има голяма вероятност в близките години ЕК да наложи подобна директива и на практика да задържи българските власти да променят нормативната регулация, заяви още Попов.

Очаква се реално новите прагове на застраховките да станат факт от догодина. Те ще важат само за български граждани, които пътуват в чужбина и няма да покриват разходите на чужди туристи, пристигнали на почивка у нас.