Добрев подкрепи идеята за „Южен газов коридор”

Европейските енергийни министри се споразумяха за общи преговори с доставчиците на каспийски газ.

21.04.2012 | 18:42
Добрев подкрепи идеята за „Южен газов коридор”

България застава зад идеята за изграждане на „Южен газов коридор", заяви енергийният министър Делян Добрев във Велико Търново. Преди това той взе участие в заседание с колегите си от Европейския съюз за насоките за развитие на енергийната политика на Съюза до 2050 в Дания. Според общото становище Европейската комисия трябва да води преговори със страните от Каспийския регион, за да бъдат гарантирани необходимите количества газ за Европа. Тези количества ще достигнат между 20 и 30 милиарда кубични метра, обясни Добрев. Общ „Южен газов коридор" ще даде не само сигурност, но и диверсификация на доставките.

Във връзка с проекта АЕЦ „Белене“ Добрев подчерта, че никога не е ставало дума България да плаща неустойки. Ще бъде платено само произведеното оборудване, коментира министърът.

Делян Добрев е във Велико Търново по повод международното изложение "Културен туризъм". Според него туризмът ще регистрира ръст от 20% през 2012. По неговите думи това е единствената сфера в страната, която се развива в период на криза.