Симеон Дянков и Тотю Младенов не се разбраха за пенсиите

Пенсиите ще се индексират спрямо инфлацията, заяви социалният министър.

20.04.2012 | 16:17
Симеон Дянков и Тотю Младенов не се разбраха за пенсиите

Симеон Дянков и Тотю Младенов влязоха в задочен спор относно принципът, по който ще се решава с колко да бъдат вдигнати пенсиите.

Социалният министър заяви, че възнагражденията за най-старите ще се индексират спрямо инфлацията. По-рано пък Дянков обясни, че изчислението ще става по нова методика по пример от Швейцария, където индексирането е на базата на 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Младенов обаче бе категоричен, че „швейцарското правило” не е обсъждано, а в Кодекса за социално осигуряване е посочено, че пенсиите се индексират на базата на инфлацията.

Позициите на двамата министри се разминават не за първи път. По време на обсъжданията за това с колко ще бъде повишена минималната работна заплата миналата година, те отново бяха в противоречие.

Междувременно от КНСБ поискаха увеличение на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор с 10%. Освен това синдикатите обявиха, че ще настояват минималната работна заплата да се увеличи на 330 лева.

Мотив за исканото увеличение е инфлацията през последните три години, която според КНСБ е в размер 9.7%. От конфедерацията предлагат допълнителните приходи в бюджета да бъдат осигурени чрез нови данъци. Като пример те посочиха въвеждане на данък върху транзакциите, който би довел до приходи от 200 милиона лева.