Audi купува Ducati за 860 млн. евро

Сделката е лишена от всякаква финансова логика и е продиктувана от страстта на Volkswagen да колекционира марки, смятат анализатори.

18.04.2012 | 17:18
Audi купува Ducati за 860 млн. евро

Audi ще придобие мотоциклетния производител Ducati за 860 млн. евро, съобщават добре информирани източници пред Reuters. Според информацията италианската компания има дългове в размер на 200 млн. евро, които ще бъдат покрити от общата сума.

Сделката ще позволи на шефа на Volkswagen – Фердинанд Пиех – да реализира дългогодишната си мечта да притежава компанията, която му се изплъзна преди почти 30 години. Това се подкрепя и от Арнд Елингхорст от швейцарската финансова група Credit Suisse, който смята, че: “Покупката на Ducati е продиктувана повече от страстта на Volkswagen да колекционира екзотични марки, отколкото от индустриална или финансова логика.”

“Това е ненужно странично занимание, стоящо пред главните цели на Volkswagen – да интегрира производителя на спортни автомобили Porsche и да развива дейностите на MAN и Scania,” допълва още Елингхорст.

От 1988 Ducati има спечелени 13 титли при пилотите в Супербайк шампионата. Италианската компания ще увеличи портфолиото на Volkswagen до 12 марки и ще приближи Audi до кръвните врагове от BMW, които също участват в Супербайк с техния мотоциклетен клон.