Русия поиска да купи гръцката железопътна компания

Франция и Румъния също се сред потенциалните кандидати.

13.04.2012 | 16:22
Русия поиска да купи гръцката железопътна компания

Три европейски железопътни компании се интересуват от закупуването на цялата или на части от гръцката железопътна компания, съобщи агенция Reuters.

Агенцията посочва, че руснаци, французи и румънци са потенциалните кандидати, като се позовава на източници, запознати с хода на подготвяната приватизация.

Руската държавна железопътна компания обмисля да купи цялата железопътна мрежа на Гърция и нейния оператор Trainose.

Най-голямата румънска частна жп компания Grup Feroviar Roman (GFR) е проявила интерес към товарните превози, казват двама гръцки официални представители. GFR има бизнес и в България, Унгария и Сърбия, а гръцки източник твърди, че румънците са имали няколко срещи, последната от които е била през февруари.

Френската SNCF се интересува и от пътническите, и от карго превозите и е направила оценка на дружествата. Разговорите са водени още през 2010 и 2011 и са достигнали ниво министерство на транспорта в Атина, казва гръцки представител, участвал на тези срещи.

Представител на руските железници твърди пред Reuters, че са обсъждали придобиването на цялата или на части от мрежата.

Гръцките железници станаха известни като едни от най-неефективните държавни предприятия, а в края на 2010 държавата пое дългът им от 10.7 милиарда евро.