Nokia се срина на борсата

Акциите стигнаха най-ниското си ниво от 15 години насам, след като компанията обяви, че приходите й ще са по-ниски от очакваното.

11.04.2012 | 17:48
Nokia се срина на борсата

Акциите на Nokia се сринаха с над 18% в сряда, след като финландският производител на мобилни телефони обяви, че приходите му за първите две тримесечия на годината ще са по-ниски от предварителните прогнози.

Компанията обясни влошаването на показателите си с ожесточената конкуренция на развиващите се пазари и със спада в маржа на печалбата. След съобщението ценните книжа на компанията поевтиняха от 3.82 до 3.13 евро парчето на борсата в Хелзинки. Това е най-ниската им цена от 15 години насам.

Резултатите свидетелстват, че телефонният бизнес на Nokia продължава да е в преходен период, обясни изпълнителният директор Стефен Елоп. Компанията ще се опита да намали разходите си, за да компенсира негативния ефект.

Само няколко часа по-рано бе съобщено и за софтуерен дефект в новия ключов модел на Nokia - Lumia 900, който бе пуснат на пазара тази неделя. Финландците разчитат много на новия апарат, за да си върнат малко загубените позиции на пазара за смартфони, доминиран понастоящем от Apple и Samsung. След първите продажби обаче се оказа, че дефект в паметта на Lumia може да доведе до загуба на връзката с интернет. Проблемът е в платформата, разработена от Microsoft. Nokia обеща да го оправи до 16 април, а всички клиенти в САЩ, които междувременно са успели да си купят телефона, ще получат от компанията по 100 долара бонус.