Борисов и Ципрас откриха строежа на газовата връзка България-Гърция

Изграждането ѝ ще е на обща стойност 220 млн. евро

22.05.2019 | 12:49 Редактор: Ралица Братанова
Борисов и Ципрас откриха строежа на газовата връзка България-Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас поставиха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. 

Тръбата ще минава близо до граничния пункт "Маказа". Очаква се реалното строителство на газопровода да започне през юни и да завърши през 2020 година, когато България планира да започне преноса на първите количества синьо гориво.

Газопроводът между Гърция и България ще е с дължина 182 км, като той ще свързва националните газопреносни системи на двете страни. Връзката ще е между градовете Комотини и Стара Загора. 

Изграждането на газопровода е на обща стойност 220 млн. евро, а капацитетът му ще е между 3 до 5 млрд. кубически метра на година. 

Проектът е приоритетен за Европейския съюз и дава възможност за разнообразяване на доставките на газ не само за страната ни, но и за региона на Югоизточна Европа.

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас провеждат среща на четири очи, след което ще направят първата копка на строежа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК