Икономиката в еврозоната - стабилна през април

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна 51,5 пункта

06.05.2019 | 15:44 Редактор: Василена Василева
Икономиката в еврозоната - стабилна през април

Икономическата активност в еврозоната изглежда се стабилизира през април на фона на увеличаващи се сигнали, че забавянето вече е достигнало дъното си.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI достигна 51,5 пункта през април – слабо понижение спрямо мартенските 51,6 пункта. Това е над границата от 50 пункта, която разделя свиването от ръста, съобщава Investor.bg

В същото време измерителят за сектора на услугите отбелязва понижение, но въпреки това и двете стойности са над първоначалните прогнози, съобщава Bloomberg. Освен това ръстът на поръчките отбелязва най-добрия си темп на възстановяване от ноември насам.

От паралелно проучване става ясно, че доверието на инвеститорите в икономиката на еврозоната нараства през този месец до най-високото си ниво отново от ноември насам.

Промишлеността остава слабото звено на икономиката, като през последните три месеца активността й бе под прага от 50 пункта, тъй като напрежението на търговския фронт се отрази неблагоприятно на германските заводи.

Но запазеният ръст в сектора на услугите показва, че отслабването на икономиката все още не се е отразило така силно на местното търсене. На него разчитат и повечето членове в ръководството на Европейската централна банка, които очакват по-добра втора половина на 2019 г.

Индексът беше преразгледан в посока нагоре до 52,8 пункта през април спрямо първоначалните изчисления за 52,5 пункта, съобщава tradingeconomics.com. Въпреки това стойностите са под окончателното четене за март от 53,3 пункта.

Данните за блока на единната валута изпратиха смесени послания през последните месеци, зараждайки се надеждата, че регионът най-накрая започва да преодолява последния си по-слаб период. Ръстът на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие на годината се оказа по-голям от очакваното, а инфлацията се е ускорила повече от прогнозираното през миналия месец.

И все пак в момента производството изпреварва по размер новите поръчки, като бизнесът все още не може да създаде стабилно търсене, показват данните на IHS Markit.

"Скромният настоящ растеж на бизнес активността се запазва само от фирмите, които използват поръчките от предходните месеци“, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на информационната компания. „Търсенето със сигурност трябва да се подобри още, за да създава по-бърз икономически растеж и да дава на компаниите по-голяма ценова сила", допълва той.

По-рано днес бяха публикувани и данните за търговията на дребно в еврозоната за март, които остават относително без промяна спрямо предходния месец, като очакванията бяха за леко свиване от 0,1%. Увеличените продажби на храни, напитки и тютюневи изделия, дрехи, електрически стоки и др. бяха компенсирани от понижението при медицинските консумативи и лекарствата, горивата и др.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК