fallback

Илон Мъск печели 40 668 пъти повече от средния си служител

Шефът на Tesla е получил 2,28 милиарда долата за миналата година

17.04.2019 | 14:56 Автор: Бойко Димитров

Шефът на Tesla Илон Мъск печели 40 668 пъти повече от средния си служител. Това стана ясно от справка на Комисията по ценните книжа и борсите, цитирана от automedia.bg

За 2018 година Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече от средностатистическия работник на Tesla, докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1. За миналата година той е взел общо 2,28 милиарда долара, най-вече под формата на акции.  Шефът на Tesla се разписва под едва 37 000 долара годишна заплата, като в последните години дори не е осребрявал чековете за нея. За сметка на това обаче той има фиксирана схема за бонуси при постигане на определени производствени и финансови цели. Другата причина за шокиращата пропаст между Мъск и обикновените служители е, че в заводите на Tesla няма синдикати, а работниците са доста по-ниско платени от останалите в автоиндустрията.

За сравнение милиардерът Уорън Бъфет е получил едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Богатството на Бъфет идва от лично притежавани и търгувани ценни книжа, а заплатата и бонусите, които му изплаща компанията, са почти символични. Марк Зукърбърг пък получава едва 1 долар заплата от Facebook, но е взел 8,85 милиона долара под формата на отчисления - най-вече за охрана и частни самолети. Средното възнаграждение на служителите във Facebook е 240 000 долара годишно, така че съотношението при Зукърбърг е едва 37:1.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
fallback