Илон Мъск печели 40 668 пъти повече от средния си служител

Шефът на Tesla е получил 2,28 милиарда долата за миналата година

17.04.2019 | 14:56 Редактор: Бойко Димитров
Илон Мъск печели 40 668 пъти повече от средния си служител

Шефът на Tesla Илон Мъск печели 40 668 пъти повече от средния си служител. Това стана ясно от справка на Комисията по ценните книжа и борсите, цитирана от automedia.bg

За 2018 година Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече от средностатистическия работник на Tesla, докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1. За миналата година той е взел общо 2,28 милиарда долара, най-вече под формата на акции.  Шефът на Tesla се разписва под едва 37 000 долара годишна заплата, като в последните години дори не е осребрявал чековете за нея. За сметка на това обаче той има фиксирана схема за бонуси при постигане на определени производствени и финансови цели. Другата причина за шокиращата пропаст между Мъск и обикновените служители е, че в заводите на Tesla няма синдикати, а работниците са доста по-ниско платени от останалите в автоиндустрията.

За сравнение милиардерът Уорън Бъфет е получил едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Богатството на Бъфет идва от лично притежавани и търгувани ценни книжа, а заплатата и бонусите, които му изплаща компанията, са почти символични. Марк Зукърбърг пък получава едва 1 долар заплата от Facebook, но е взел 8,85 милиона долара под формата на отчисления - най-вече за охрана и частни самолети. Средното възнаграждение на служителите във Facebook е 240 000 долара годишно, така че съотношението при Зукърбърг е едва 37:1.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК