България и Грузия с проект за интернет кабел през Черно море

Между двете страни има връзка от два ферибота на седмица, искаме да ги направим по два на ден, каза Бойко Борисов

16.04.2019 | 16:18 Редактор: Бойко Димитров
България и Грузия с проект за интернет кабел през Черно море

България и Грузия ще се заемат с проект за изграждането на подводен интернет кабел през Черно море, за да засилят фериботните връзки. Това договориха двамата премиери Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе днес в София.

Според министър-председателя на Грузия икономическите връзки между двете страни се развиват ползотворно, а в последните години България е в топ 10 на търговските партньори на Грузия, съобщи investor.bg. Бахтадзе отбеляза, че с Борисов са обсъдили  увеличаването на капацитета на фериботните връзки между България и Грузия през Черно море.

"Оптимист съм, че в близко бъдеще ще можем да оповестим създаването на нов дигитален коридор, който свързва България с Грузия, Изтока със Запада", каза Бахтадзе и заяви, че това е уникален проект за региона.

Борисов пък бе категоричен, че се надява фериботите да станат от два на седмица на два на ден.

"Сега имаме два ферибота на седмица, амбицията ни е да ги направим по два на ден, което ще е добре за екологията и бизнеса. Усилено строим "Хемус", с подебен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна", каза Борисов.

За кабела за пренос на данни Борисов каза, че има желаещи инвеститори и "даваме възможност на целия Каспийски регион да ползва интернет".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев\Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК