Борисов откри разширение на транзитния газопровод до Турция

Заедно с турския енергиен министър те завъртяха крана на отсечката в участъка Лозенец - Недялско

03.08.2018 | 17:36 Редактор: Лазарина Колчагова
Борисов откри разширение на транзитния газопровод до Турция

Премиерът Бойко Борисов и турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заедно завъртяха крана на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско. 

20-километрова транзитна тръба свързва България с газопреносната система на Турция. Новата отсечка край границата е успоредна на съществуващата транзитна тръба и ще позволи при нужда да се обръща посоката на движение на природния газ от Турция към България. Строителството й започна през 2016 г. 

С изграждането на 20-километровата отсечка се постига пълно съответствие и свързаност с турската газопреносна система. 

"Преди няколко години, ако помните, президентът Владимир Путин посети Турция и тогава казаха, че България ще загуби всичко. Ние обаче останахме много добри приятели с Турция. С тиха, добросъседска и правилна дипломация. Не случайно президентът Реджеп Ердоган ми каза, че през България ще минава всичко. Замисли се и добави - без мигрантите. После седнах с президента Путин и чертахме. Днес като врътнем кранчето и 16 млрд. кубика газ потичат в двете посоки", каза Борисов. 

Бойко Борисов подчерта още, че там откъдето минават газопроводи и централи никой не бомбардира и там винаги има мир и коментира, че остават още 11 км., които трябва да бъдат заустени в Турски поток. 

С транзитния газопровод ще може да доставяме и газ от Азербайджан, както и от други алтернативни източници от Близкия изток.