400 милиона евро са необходими за жп връзката между България и Македония

Предвиждаме инвестиции от 2 млрд. лева, каза министър Желязков

15.03.2019 | 16:40 Редактор: Бойко Димитров
400 милиона евро са необходими за жп връзката между България и Македония

Четиристотин милиона евро ще са необходими, за да се изгради железопътната инфраструктура, свързваща България и Република Северна Македония. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков, цитиран от investor.bg

По думите на министър Желязков нужните инвестиции, за да се изгради жп връзката със Сърбия, са между 150 и 200 млн. евро.

"Конкретно в железопътната инфраструктура предвиждаме ресурс около 2 милиарда лева, заедно с останалите връзки", каза той по време на на международната конференция "Европейската солидарност в инвестиционната политика на ЕС" в София. 

До няколко месеца пък ще са ясни транспортните проекти в новата оперативна програма в сектор "Транспорт“, които ще залегнат за изпълнение в периода 2021-2027 г., каза още министърът на транспорта, цитиран от пресцентъра на ведомството.

„И след 2020 г. ще продължим да работим по подобряване на свързаността в региона, като фокусът ни е насочен към Северна България и трансграничните връзки“, посочи Желязков.

За следващия програмен период е предвидено да бъдат включени железопътните връзки от София до границите със Северна Македония и Сърбия. „Предстои да направим проучване за необходимостта и алтернативите за развитие на жп инфраструктурата по направлението „Север-Юг”, коментира още министърът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК