RBS ще закрие 14 000 работни места

Предвижданите за закриване работни меса са 2/3 от заетите в инвестиционния отдел на RBS.

04.03.2015 | 18:15 Редактор: Делян Петришки
RBS ще закрие 14 000 работни места

RBS ще освободи вероятно поне 14 000 работни позиции в звеното си за инвестиционно банкиране. Така твърди вътрешен източник, цитиран от Financial Times.

Това надхвърля две трети от заетите в инвестиционната дейност на банката. За нещо подобно загатна главният изпълнителен директор на RBS Рос Макюън преди седмица, когато каза, че  банката ще съкрати значителен брой работни места. Това се случи, когато банката отчете седмата си поред годишна загуба, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Макюън прави основен преглед на дейността на банката, като сега акцентът й ще падне върху британския пазар на дребно, свивайки с две трети броя на страните, в които развива инвестиционна дейност, като ще ограничи присъствието си в САЩ.

Но RBS не са единствената британска банка, която обмисля промени в инвестиционното си подразделение, защото Barclays обеща да съкрати 7 000 служители и намали тежестта на инвестиционното звено в групата до 30% от активите от сегашните 50 на сто.

Разбира се между Barclays и RBS има някои основни разлики. Barclays оцеля без помощ от британското правителство, докато 80% от RBS остават в притежание на британските данъкоплатци. Дефакто, това е най-големият кредитор на Острова, собственост на данъкоплатците.