Методи Владимиров: Румънският народ пише история

Репортерът, който отразява най-горещите събития в чужбина за Bulgaria ON AIR, гостува на Доника Ризова в Медиите ON AIR

11.02.2017 | 12:51 Редактор: Константина Маркова
Методи Владимиров: Румънският народ пише история

Репортерът на Новините ON AIR Методи Владимиров, заедно с оператора Цветан Колев, се завърна от най-запомнящата се командировка в професионалния си живот - в Румъния, където проследи антикорупционните протести на живо. Той разказа впечатленията си пред водещата Доника Ризова в Медиите ON AIR.

На 1 февруари започват да се събират хора пред министерския съвет в Букурещ, които „поддържат огъня на протеста“. Благодарение на екипа си на място Bulgaria ON AIR е първата българска телевизия, която съобщава новините в ефир пряко от площад Виктория.

В 7 часа вечерта се събират над 100 хиляди души, протестът все още е мирен. Това се променя в 22 часа, когато пристигат футболни агитки и започват да хвърлят бомбички по жандармерията, разказва репортерът на Новините ON AIR. Кулминацията е в 23 часа, когато агитките тотално разбиват предградията пред министерския съвет и започват да нападат жандармерията. Методи Владимиров сподели в студиото на Медиите ON AIR, че хората са използвали всякакви средства за нападение, включително лед от земята. Нарастващата съпротива от страна на румънския народ предизвиква полицията да отговори със сълзотворен газ, който е разпръскван през 5 минути в продължение на дълъг период от време. След тези поражения мирните протестиращи се отдръпват от площада и остават само по-агресивните. Протестът продължава до ранните часове на деня в рамките на 7 дни. В следващите дни протестиращи носят цветя на жандармерията в знак на мир. Един от дните е посветен и на „детски марш“, а детските градини работят безплатно и с удължено работно време (до след 2 часа през нощта), за да могат протестиращите да оставят децата си на сигурно място. Протеста на хората подкрепят и хотели, ресторанти, които дават безплатни топли напитки и нощувки.

Екипът на Bulgaria ON AIR прави много силен репортаж, а една от най-известните телевизии в Румъния - DIGI 24 - го избира, заедно с репортаж на BBC, за свой специален материал, посветен на международното отразяване на протеста.

Защо това събитие остава най-запомнящото се за Методи Владимиров в професионалния му път - вижте във видеото: